середу, 22 жовтня 2014 р.

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників


Пам'ять нескорених на війні



28 жовтня 1944 рік, цей день назавжди залишиться в пам’яті нашого народу.  Літа не зітруть в народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за Батьківщину..

        Жити без пам’яті, без історії – значить зостатися без кореня життя.

     Якщо казати про минуле, то потрібно відмітити здатність українців згуртуватися перед початком небезпеки, стійко переносити труднощі і героїчно боротися з ворогом. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок кожного з нас.


Гiтлерiвцi вдерлися на територiю Житомирщини на початку липня 1941 року, а з 9 липня почалася окупацiя Брусилiвського району.
Незгоду й протест з режимом окупантiв жителi району почали виявляти вiдразу з прииходом гiтлерiвцiв. Однак ця боротьба набрала органiзованого характеру на початку 1942 року, коли в сiчнi з iнiцiативи П. С. Макаренка, Т. А. Любашенка, К. К. Микитенка в Брусиловi була створена пiдпiльна органiзацiя "Радянськi патрiоти". Майже одночасно, в селi Карабачин семеро вiдважних людей об´єдналися в пiдпiльну органiзацiю на чолi з В. А. Ткаченком. До травня цi органiзації дiяли самостiйно, а потiм об´єдналися в одну з утворенням єдиного центру пiд керiвництвом П. С. Макаренка.
Батькiвщина високо оцiнила воїнів-уродженцiв нашого району за їх вклад у загальну перемогу над ворогом. Майже чотири тисячi з них були нагородженi орденами й медалями. Найвищої нагороди - звання Героя Радянського Союзу був удостоєний уродженець села Осiвцi Г. М. Москальчук, кулеметник бронетранспортера 21 гвардiйської механiзованої бригади. Уродженець села Яструбенька А. М. Позняк, командир вiддiлення розвiдувального взводу 137-го стрiлецького полку, пройшов шляхами вiйни до Берлiна, де 3 травня 1945 року на стіні рейхстагу написав: "Позняк Андрiй з України". То був пiдпис відважного розвiдника, який став повним кавалером солдатського ордена Слави.
Зосередивши великi сили, гiтлерiвцi перейшли в контрнаступ на Житомирському i Брусилівському напрямках. У ходi жорстоких i кровопролитних боїв радянськi війська змушенi були перейти до оборони.
Одним iз епiцентрiв цих боїв стала територiя району. Сорок днiв i ночей радянськi воїни рiзних нацiональностей героїчно билися з нiмецько-фашистськими загарбниками, 5246 з них полягли смертю гepoїв і залишилися навiки в Брусиловській землі. Про їх безсмертний подвиг переконливо розповiдають документи й матеріали Центрального apxiву Міністерства Оборони.
25 грудня 1943 року вся територiя Брусилівського району була очищена від німецько-фашистських загарбників.
       Саме цій події 20 жовтня 2014 року присвячена книжково – ілюстративна виставка «Пам'ять нескорених на війні», що відкрилася в читальній залі районної бібліотеки.  
       Розділи виставки «На всі віки, на всі часи у пам’яті живі», «Пам’ятати, щоб жити» представлені літературою про героїзм наших захисників і визволителів, про військові операції, результатом яких стало визволення України.
     Тут вміщено такі книги , як «Книга памяті України. Житомирська область» - історико-публіцистичний нарис про найважливіші події в Бердичівському та Брусилівському районах напередодні та в роки Великої Вітчизняної війни;  «Книга скорботи України. Житомирська  область» - це реквієм розстріляним, закатованим, загиблим від виснаження і  голоду мирним жителям Житомирщини; «Архіви окупації. 1941-1944» - у  цій книзі вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України, які понад півстоліття були засекреченими і недоступними для дослідників; «Збережемо пам'ять про подвиг. Історико-краєзнавчі розвідки юних» - в збірнику представлені статті, нариси, реферати, підготовлені учнями загальноосвітніх шкіл області, які розповідають про наших земляків, учасників бойових дій на фронтах Великої Вітчизняної війни. Книга Фелікса Левітаса «Друга світова війна: український вимір» присвячена суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагне дати відповідь на найактуальніші питання Другої світової війни.
             Більш детально ознайомитися з матеріалами ви зможете , відвідавши виставку в бібліотеці. 


Матеріал підготувала  бібліограф                                                     Т. Мельниченко

 




Немає коментарів:

Дописати коментар