понеділок, 11 листопада 2013 р.

День української писемності та мови

                                  Мова і життя



Розповім вам давню легенду : якось до мудреця привели людину, щоб  той визначив рівень її культури, розвитку. Але незнайомець на запитання мудреця  відповідав мовчанням. І мудрець вигукнув: «Скажи хоча б одне слово – і я скажу,  хто ти!» . Мовлення – дзеркало нашого розуму,  душі.  « Заговори, щоб я тебе побачив ».  

 

 

  Щоб багато знати, потрібно багато читати, і саме для розвитку кругозору жителів Брусилівського району у читальному залі нашої бібліотеки  було проведене літературно лото «Славянський світ». А у відділі юнацтва  розміщена книжкова виставка «Скарб від далеких прадідів – то рідна мова».


 

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА. 

Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можливо. Як писав Франсуа Вольтер 
« Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя». І це справді так. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості.

Для учнів 9-б класу загально освітньої школи №1 у читальному залі нашої бібліотеки було проведено літературне свято «Із слова починається людина, із мови починається мій рід». 




 На літературному святі бібліотекар читального залу Макаренко Оксана Миколаївна, розповіла про історію виникнення дня рідної мови та зробила бібліографічний огляд книжкової виставки " О, мово моя, голосна України".



На книжковій виставці були представлені  книги про українську мову та літературу а також книги з творами І. Огієнка, які були видані при житті Івана Огієнка і надіслані до Брусилівської бібліотеки з Вінніпега (У минулому місто відіграло важливу роль в історії української еміграції в Канаду і зараз проживає у ньому велике скупчення україноканадців, — тут розташовано головні офіси українських установ і саме тому місто люб'язно прозвали «столицею українців Канади»).
З книги І Огієнка «Наука про рідномовні обов’язки» були прочитані десять найголовніших мовних заповідей свідомого громадянина.



Та, як писав, І Огієнко « Найсильніші й найперші творці соборної літературної мови – то свої письменники». Тому для чтачів була представлена книжкова виставка  "Поетичні обрії рідного краю" де були розміщені літературні твори наших земляків, та  викладка літератури «Людської памяті ріка» на якій були розміщені книги  про історію української мови нашого земляка Станіслава Сергійовича Губерначука.




Губерначук Станіслав Сергійович - знаний український філолог, який протягом багатьох літ досліджує найдавніші початки української мови. Автор багатьох публікацій, в тому числі книг: "Як гул стоїть, як шум віків - рідна мова", "Трипілля і українська мова", «Прадавність української мови», « Карби трипільської культури» та ін. які автор люб'язно подарував до фонду нашої бібліотеки. Воістину титанічний труд вкладає Станіслав Губерначук у пошуки коренів української минувшини, у встановлення істинних прадавніх витоків українського родоводу, нашої рідної мови.

Здавалося б, пора вже й перепочити, а він знову й знову поринає у творчі пошуки, а у вільний час, як завжди, поспішає на зустрічі зі студентством, інтелігенцією та на різні конференції. І скрізь натхненно й переконливо популяризує свої прогресивні ідеї.



Лауреат Всеукраїнської премії імені І Огієнка  Василь Сташук  презентував нову збірку  "Живу на долонях у матері".  Цікава і метафорична назва книжки про найдорожчу людину – рідну неньку.

Здавалося б, так може сказати підліток чи юнак, але  аж ніяк не людина літня, за плечима якої – життя і життя.  Здавалося б, мати ліричного героя цієї збірки давно «тихо пішла за межу», а він все одно стверджує: «живу на долонях у матері…».

Погано, коли назва книжки не спонукає до роздумів. Ця – спонукає. Її хочеться читати.



 

Вітаємо  Вас, дорогі друзі, з Днем української писемності та мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України!

Немає коментарів:

Дописати коментар