вівторок, 20 серпня 2013 р.

З любов'ю до рідного краю






                        916 річниця утворення Брусилівського району.



Посправжньому щасливою є та людина, котра знає і шанує своє коріння. Дослідження історії  краю,  свого родоводу, народних і сімейних традицій не тільки повертають втрачену пам'ять  сучасним поколінням, поєднуючи минуле й сьогодення, а й наповнюють наше життя  духовним сенсом, вірою в майбутнє..  Для популяризації краєзнавчих видань у читальному залі було зроблено цикл книжкових виставок:


 
 
  «Дні і роки : історії кроки» ,  та  «На цій землі живемо споконвіку». 




 "Рідний край над  Здвижень  – рікою»; літературний диліжанс  «Творчі джерела Брусилівщини» та «Письменники рідного краю».








 

Віднедавна значно зросла зацікавленість громадськості в ґрунтовних       краєзнавчих дослідженнях реґіонів і населених пунктів України. Знання історії свого рідного краю, своєї «малої Батьківщини», свого міста чи села.

 

Ккнижкова експозиція «З нашого минулого для нашого майбутнього»розповідає ро те що першим, хто звернув свій погляд на вивчення історії рідної Брусилівщини,- і це був видатний учений, державний і релігійний діяч Іван Іванович Огієнко (митрополит Іларіон), який протягом січня—травня 1913 року в газеті «Радомыслянин» видрукував перше краєзнавче дослідження «Местечко Брусилов и его окресности». Наступного року в цій самій газеті вийшли його історичні нариси про Брусилівську братську школу та село Водотиї, а в № 5/6 в київській польськомовній газеті «Dziennik Kijowski» друкувався нарис «Парафіяльний костел в Брусилові».





Виставка –портрет « Велет духу, світоч України» присвячена Іва́ну Іва́новичу Огіє́нко (церковне ім'я : Іларіон), на якій  розміщені книги про життя і діяльність Івана Огієнка, також його праці, що були надіслані до нашої бібліотеки з міста Вінніпега (релігійний центр українців Канади).














Переносна книжкова виставка  з прижиттєвими виданнями І. Огієнка  «Духовні джерела Івана Огієнка»розміщена у приміщенні  районного будинку культури, де проходив святковий концерт присвячений  131 річниці з дня народження  Івана Огієнка. 






 

   В 50—60-х роках минулого сторіччя історію рідного краю вивчали брусилівські краєзнавці Яків Якович Галайчук, Лука Павлович Макаренко, Михайло Оксентійович Литвинчук. Але через радянську цензуру їм так і не вдалося донести зібрану інформацію до широкого загалу земляків, обмежившись кількома публікаціями в районній і обласній пресі.
Уже за незалежності України вивченням історії Здвижень-краю присвятили друковані праці наші земляки, відомі українські письменники: Олексій Євменович Опанасюк («Чи затишно пані провінції в Житомирі?»), Станіслав Сергійович Губерначук («Украдені діти. Здвижевські бувальщини»; «Ой за річкою, за Щенківкою»), Володимир Захарович Савченко («Фрески пам'яті»), Василь Савич Ткаченко («Голод», «Дорога довжиною в життя», «Дорога до Пірмезенса» та ін.), Микола Іванович Каплаушенко («Дзвонарі», «Ой за річкою, за Щенківкою»), Григорій Макарович Ткаченко («Смерч»).


Найбільше історичне дослідження провів уродженець смт Брусилів Володимир Святненко « Рідний край над  Здвижень – рікою. Відлуння сивої давнини» та другий том « Рідний край над Здвижень – рікою. У терновому вінку». Які були розміщені на історічній книжковій виставці «Дні і роки історії кроки».

 
 У книжці «Рідний край над Здвижень-рікою. Відлуння сивої давнини» на основі широкого кола джерел висвітлено історію містечка Брусилова і сіл сучасного Брусилівського району від часів зародження людської цивілізації до початку XX ст. Історію кожного населеного пункту подано в хронологічній послідовності на тлі історичного поступу всієї Правобережної України та Київщини і Житомирщини зокрема. Особливе місце посідає відображення господарського, соціального, духовного розвитку Брусилівщини. Значна увага приділяється генеалогії власників містечка Брусилова і сіл району.

Окремою частиною книжки виступає краєзнавче дослідження «В пошуках древнього Здвиженська», де автор, на основі стародруків, даних археологічних розкопок та краєзнавчих розвідок, визначає місцезнаходження літописного міста Київської Русі.
     
«Рідний край над Здвижень-рікою. У терновому вінку» є другою книжкою краєзнавчої трилогії «Рідний край над Здвижень-рікою» та логічним продовженням книжки «...Відлуння сивої давнини». Краєзнавче видання відтворює найбільш значимі факти, події, явища в населених пунктах Здвижень-краю у період 1900 - 1941 рр. Автор приділив значну увагу соціальному становищу селянства в останні дореволюційні роки, під час національно-визвольної війни, в перші роки встановлення радянської влади та у передвоєнний період. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України, газетно-журнальну періодику, фотодокументи, листування, свідчення очевидців і розповіді старожилів. Книжка стане у нагоді науковцям, вчителям, студентам, а також усім тим, хто цікавиться історією Брусилівщини.



  До Дня Брусилова  поетична година «Краю мій оспіваний у віршах» та «Народжені батьківщиною»;  зустріч – діалог «Наш район : минуле і сучасне»;  виставка – експозиція  «Краєзнавчий портрет нашого селища»; виставка – роздум «Старовинний наш Брусилівський район».






 
 У читальному залі відбулась презентація нової збірки « Живу на долонях у матері» лауреата  Всеукраїнської премії  Івана Огієнка, - Василя Сташука.







 Бібліограф Мельниченко Татьяна провела інформ - екскурс " Мій край, моя історія жива".








Найбільшу увагу, у нвшій бібліотеці, приділяєм  нашому підростаючому поколінню, і намагаємось якнайширше розкрити таланти нашої молоді, саме для них кафедрою юнацтва  оформлена викладка літератури " Таланти Брусилівщини", на якій були представлені книги наших поетів-земляків від наймолодшого покоління до зрілого віку.

Шановні читачі, якщо бажаєте прочитати краєзнавчу літературу, завітайте до нашої бібліотеки.












Немає коментарів:

Дописати коментар