пʼятницю, 10 травня 2019 р.

Творчі герої "Живої води"


Нові творчі герої "Живої води"


 На черговому засіданні любительського літературно-мистецького об’єднання «Жива вода» Брусилівського селищного Будинку культури, яке проходило напередодні Дня Чорнобильської трагедії, були представлені поетичні твори наших земляків, приурочені трагічним подіям 1986 року, та вироби жителів Брусилівщини. 

Філоненко Л.М., керівник «Живої води», представила власні поезії-роздуми про чорний біль українського народу, і зазначила, що серед поетичних творів наших земляків криком душі жителів Народиччини, яка чи не найбільше постраждала від Чорнобильської катастрофи, є вірші Валентини Васьковець з Осівець. В творчому доробку Юрія Кочубея з Морозівки, якому доводилось бувати і в Народичах, і в Поліському, є поезії-сповіді про місто Припять, про долі чорнобильців. Власний вірш «Журавлі летять до рідної хати» представив учень 4 класу Брусилівської ЗОШ №1 Сергій Терещук, переможець цьогорічного районного конкурсу «На Чорнобиль журавлі летіли». Після Чорнобильської катастрофи тисячі жителів північних районів Житомирщини, рятуючи дітей від «мирного атому», розлетілись по всій Україні, і для багатьох з них рідною стала Брусилівська земля, адже тут вже народились внуки і правнуки, які додають сили і віри в майбутнє. А Кравченко Єва Степанівна, маючи 80 років, радіє своїм 4 дітям, 6 внукам та 3 правнукам, свої мрії і любов відтворює у вишиваних рушниках, картинах, наволочках і серветках. Мамині вишивки та в’язані костюми, кардигани, жилетки представила її дочка Ольга Боровська. Непростою була жіноча доля Єви Степанівни- в 42 роки залишилась вдовою, тож турбота про дітей та робота в колгоспі, а потім на швейній фабриці «Полісянка», що в Народичах, допомагала їй не зламатися, додавала сили і духу, а вишивка та в’язання приносять заспокоєння і радість. На засіданні «Живої води» були також представлені вишивані бісером картини та ікони Марії Кашперської з Брусилова- їх вже мали можливість бачити брусилівчани на святкових виставках в Будинку культури та учасники  Міжнародного фестивалю «Чорнобильські мотиви», який проходив в м.Дніпрі,  де вони були відзначені дипломом організаторів фестивалю. Переможцем районного конкурсу «Зірка полину» став син Марії Миколаївни, Дмитро, який для учасників засідання прочитав вірш «Дзвони Чорнобиля». 


Гарного настрою всім додали спеціалісти ЦДЮТ «Мрія» Тетяна Бондаренко і Людмила Огороднік, які провели майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки, тож кожен з учасників зібрання мав можливість створити свого пасхального зайчика. Цікавими були розповіді про особливості писанок та великодніх звичаїв, які представили працівники Брусилівської бібліотеки імені Г.Ткаченка Ірина Калейчик та Оксана Макаренко.

 Всіх вітаємо з великодніми святами і бажаємо доброго здоров’я та миру в кожну домівку!..

Немає коментарів:

Дописати коментар