середу, 6 квітня 2016 р.

Благовіщення Пресвятої Богородиці


7 квітня християнський люд відмічає свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Селяни з особливою шаною ставилися до нього, оскільки вважали - " що Бог у цей день благословляє всі рослини ", а відтак було за великий гріх братися за будь яку роботу,  - розповідали бібліотекарі своїм допитливим книголюбам.

   

Діти продовжили розповідь:
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна виконувати будь яку роботу, навіть кури не несуть яйця,  птиці  не в'ють гнізда. З цього приводу побутує чимало легенд про зозуль:  вони не мають свого кубла і підкидають яйця в чужі тому що колись на свято вили гнізда і Бог відібрав у них пам'ять.
   До Благовіщення гріх обробляти землю, оскільки вона ще не відпочила  і Бог не благословив до роботи з землею - кажуть старі люди. В Україні був прекрасний звичай: першу весняну оранку починали з тих родин де не було господаря, тобто у вдовах та сиротах і головне без оплати. Тільки після того як буде оброблена земля у вдовах і сиротах порали свою землю господарі, інакще не буде врожаю. 

Численні магічні дії Благовіщення пов'язані зі світом рослин. Зокрема, слід знайти ряст і якомога ретельніше його потоптати — щоб і на той рік топтати довелося. Тобто проводиться аналогія: топтати ряст — жити, не топтати ряст — померти. 

Такі самі дії проводяться із сон-травою — її теж слід топтати. Якщо дівчина на Благовіщення знайде квітку первоцвіту, зривала її і клала за пазуху, носити  потрібно до того часу, коли на Великдень проспівають уперше "Христос Воскрес". Повернувшись з усеношної, первоцвіт ховала за образи - "на щастя", це віщувало що дівчині у цьому році судилося заміж піти. 

 

Знайдений пролісок дарує не тільки щастя родині, але й дівчині красу. Для того щоб скористатися магічними властивостями квітки, слід на Благовіщення покласти в холодну воду пролісок і цією водою вмитися.








Приємно спілкуватись з розумними книголюбами.

Немає коментарів:

Дописати коментар