суботу, 1 червня 2013 р.

Гетьмани України

Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало  асоціацій  практично у кожного  українця. Асоціацій  героїчних – «гетьманська слава», іронічних – «до булови треба голови», зрештою,  самоіронічних  – « де два українці, там три гетьмани»… Слово буквально просякнуте історією і водночас – якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою. Слово, яке звучить майже як
 « своє», хоча його походження не українське і взагалі не славянське, не має нічого спільного з лунким  «геть».




 То, власне, хто такий гетьман?  Відповідь на це питання, наші читачі, зможуть знайти  у  літературі, що розміщена на книжковій виставці «Гетьмани України», яка знаходиться у читальному залі нашої бібліотеки. 




Українська   Гетьманська держава за роки свого існування мала  17  гетьманів, в інших історичних книжках – 20 і більше,  адже історія нашого краю писана-переписана багато разів, усіма правлячими режимами і в будь-якій інтерпретації.   Але усі  гетьмани  були носіями ідеї незалежної  самостійної Української держави. Втіленню цієї  ідеї у  життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти  звільнення  для Українського народу  від панування чужинців.  А хто все - таки  був першим і останнім козацьким гетьманом України?  І на  це та інші питання, наші читачі, мають можливість  знайти відповідь  у книжковій виставці «Гетьмани  України».



2 коментарі:

  1. Хм, весь час думала, що це наше слово. А що ж воно означає і звідки до нас прийшло?

    ВідповістиВидалити
  2. Приїзджайте до нас, і прочитаєте у наших книжках що розміщені на книжковій виставці.! Доречі, це одна з актуальних тем на даний час, адже незабаром випускники шкіл будуть здавати тести з історії України.

    ВідповістиВидалити