пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Круглий стіл у бібілотеці



Поети, імена яких оповиті невмирущою любов'ю і славою.

 14 січня у  районній  бібліотеці  відбулось засідання круглого столу «Таланти Брусилівщини –І.І. Огієнко та Г.М. Ткаченко» присвячений  133-й річниці  від дня народження Івана Івановича Огієнка та  громадському обговоренню  щодо присвоєння Брусилівській  центральній бібліотеці  ім’я Григорія Макаровича Ткаченка.



Григорій Макарович народився  в селі Покришів  Брусилівського району. З під пера  Григорія  Ткаченка  вийшли сотні статей і поезій, прозових творів, бувальщин і нарисів про наших земляків – людей незвичайної долі, митців, обдарованих особистостей , чимало сил і часу  віддав він дослідженню  теми участі наших земляків  у фінській війні. Наша бібліотека має  сім книг з творами Григорія Макаровича, бібліографічний огляд яких провела бібліограф Тетяна Мельниченко.
-          Письменник Г. Ткаченко – совість Брусилівщини, патріот рідного краю. Його творча спадщина  - скарбниця духовності, приклад служіння рідному народу, Україні, - є для молодого покоління взірцем патріотизму і любові до людини, - сказала  Коваль Тамара Григорівна.




14 січня 1882 у містечку Брусилів народився Іва́н Іва́нович Огіє́нко,— український вчений, митрополит (від 1944), політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог,  дійсний член Наукового Товариства ім. Тараса Шевченка  (від 1992).  
           Бібліографія наукових, публіцистичних та художніх  праць ученого  складає понад тисячу одиниць. На жаль,  переважна більшість  творів І. Огієнка  на сьогодні є не доступною для українського читача, тому що знаходяться вони за кордоном. Не значна кількість творів І. Огієнка, що видавалась в 20-х роках  у нас - перебувала  в спецсховищах, як заборонена.        



Забороненим було і ім’я Івана Огієнка, офіційна українська наука називала його  «націоналітичний збрід», «запроданець – іуда в рясі митрополита».                                                                                                               

Та найголовнішим суддею завжди був час, саме завдякі його  силі було повернуте часне ім’я Івана Огієнка.  У 1992 році, на 110-ту річницю від дня його народження, відбулися дві всеукраїнські нуково-практичні конференції – «Духовна  і  науково – педагогічна  діяльність І.І. Огієнка  в контексті  українського  національного відродження»  (Камянець – Подільський)  та  « Іван Огієнко. Незабутні імена української науки»  (Львів). Завдяки цим конференціям  повернулась до читача багатюща наукова, духовна спадщина вченого.
У 2002 частину архіву митрополита Іларіона  було передано Україні канадською владою, частину із цієї частини було передано і до нашої бібліотеки, - розповідала бібліотекар читального залу Макаренко Оксана Миколаївна у бібліографічному огляді  «Духовна спадщина Івана Огієнка».
1922 року надрукував у Львові переклад Літургії св. Івана Золотоусого з грецької на українську мову. У травні 1937 у Львові виходить «Новий Заповіт», що був лише частиною головної праці всього життя вченого — перекладу Біблії на українську літературну мову з оригінальних давньоєврейських і грецьких текстів, - розповів присутнім читач бібліотеки Олексієнко Василь Юхимович.



Цікаво і змістовно пройшла зустріч читачів з бібліотекарями за круглим столом, було обговорено ще багато інших літературних питань. У літературі кожного народу є поети, імена яких оповиті невмирущою любов'ю і славою, Брусилівський край славиться  талановитими та працьовитими людьми.

Немає коментарів:

Дописати коментар