пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Народний прогноз гулянь на січень

Січень - перший місяць року. Він дарує нам один з найяскравіших свят у році - новорічну ніч - і довгі новорічні канікули.

 Січень — назва місяця пов’язана з природними явищами — великими морозами та холодними вітрами.  Відомо багато народних прикмет, спостережень, пов’язаних із січнем:























14 січня відзначають Свято Василя та Старий Новий рік.

Від святвечора до 14 січня  не рекомендували вимітати сміття з хати. Все сміття, зібране в купу, треба було спалити у дворі. А ще в різдвяний святвечір селяни змушували своїх дітей лазити під стіл і «цикати», як курча, для того щоб добре водилися кури. У минулі часи 15 січня було куряче свято, чистили курники і окурювали їх смолою з оманом. 

16 січня. У цей день у давнину безчинствували відьми, так і норовили увійти в будинок. Для того щоб убезпечити себе, на стільцях ставили хрести - відьма на такий стілець нізащо не сяде.

17 січня. За народним повір'ям, у цей день потрібно було знайти чортополох, що стирчить з-під снігу, відламати невеликий шматочок і зашити в ладанку, яку слід було носити поряд з хрестом, щоб уникнути наведення чар та інших злокозней нечистої сили.

18 січня. Водохресний святвечір - голодний вечір. Це і є той самий всім нам з дитинства відомий «Водохресний вечір». За уявленнями наших предків, це час нестримного розгулу нечистої сили. У цей вечір під виглядом добре знайомої людини в будинок може проникнути нечистий. Щоб уникнути проникнення в будинок непроханого гостя, на всіх дверях і віконних рамах крейдою ставили хрести. Це вважалося надійним захистом від бісів і відьом.

19 січня. Хрещення, або ж  християни називають цей день- Богоявленням, тому що в цей день відбулося хрещення Ісуса Христа. Вважалося, що якщо хреститися в цей день, то будеш щасливим все подальше життя. У старовину в цей день багато хто прагнув змовитися про майбутнє весілля, щоб родина була щасливою і молоді жили у злагоді і достатку.




Немає коментарів:

Дописати коментар