вівторок, 7 липня 2015 р.

Історія - вчителька життя



          Українська козацька держава
Історична виставка – екскурс  «Гетьмани України»,  розміщена у читальному залі Брусилівської центральної бібліотеки, розповідає читачам про усіх гетьманів України.
            
      Гетьман – слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних – «гетьманська слава»,  іронічних – «до булави треба голови,  з рештою самоіронічних – «де два українці, там три гетьмани»…      Слово буквально просякнуте  історією і водночас – якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою.
   У Великому Тлумачному словнику є визначення слова – гетьман. «ГЕТЬМАН – виборний ватажок козацького війська Запорізької Січі від XVII століття  до 1764 року – начальник козацького війська та верховний правитель України».
             Бібліотекарі пропонують читачам самим зробити аналіз вчинків наших героїв. «Все тече, все змінюється…», - казав Геракліт. Тому не можна мати раз і назавжди затверджену думку. Можливо, ви будете захоплюватися одними персоналіями і обурюватися іншими. Але, не поспішайте суворо засуджувати їх.  Історія - це вчителька життя, і якщо людство буде знати історію, справедливо оцінювати ті чи інші історичні події і персоналії, то все це буде на нашу користь.  А вам ми бажаємо приємної подорожі у захоплююче минуле  гетьманщини!

Немає коментарів:

Дописати коментар